WYBIERZ LITERĘ

Leksykona masażu na Facebook'u
biorelaxLurgushabys1ReklamaKLMPol690x160

Bibliografia leksykonu

 

Ahr B. 1993. Masaż niemowlęcia. PZWL, Warszawa.

Ackerman W.P. 1998. Chiropraktyka ukierunkowana. Natura Medica, Poznań.

Apfelbaum A. 2004. Masaż tajski. Klub Dla Ciebie, Warszawa.

Assmann K. 2000. Lomi Lomi Nui, świątynne masaże z Hawajów. KOS, Katowice.

Bahr F.R. 1988. Akupresura. PZWL, Warszawa.

Beinfeld H., Korngold E. 1997. Medycyna chińska. WAB, Warszawa.

Biriukow A. 1974. Masaż sportowy. Sport i turystyka, Warszawa.

Bochenek A. 1969. Anatomia człowieka. PZWL, Warszawa.

Bogusz J., Rudowski W. (red.) 1983. Sylwetki chirurgów polskich.. Nielubowicz J., Karwowski A. rozdz. Jan Zaorski. Ossolineum, Wrocław.

Borkowska M. 1989. ABC rehabilitacji dzieci. Pelikan, Warszawa.

Bronz Z. 1990. Qigong – uzdrawiające ćwiczenia chińskie. Comes, Warszawa.

Brud W.S., Konopacka I. 1998. Pachnąca apteka. Pagina, Warszawa.

Bruhl W. 1992. Vademecum lekarza ogólnego. PZWL, Warszawa.

Buchfelder M., Buchfelder A. 1997. Podręcznik pierwszej pomocy. PZWL, Warszawa.

Calvert R.N. 2002. The history of massage. Healing, Vermont.

Choa Kok Sui. 1992. Stara sztuka uzdrawiania. PWN, Warszawa.

Davis P. 1993. Aromaterapia od A do Z. Opus, Łódź.

Dega W. 1983. Ortopedia i rehabilitacja. PZWL, Warszawa.

Dega W., Milanowska K. 1983. Rehabilitacja medyczna. PZWL, Warszawa.

Domżał T.M. 1996. Ból. PZWL, Warszawa.

Dougans I. 1998. Refleksoterapia. Pascal, Warszawa.

Duus P. 1989. Diagnostyka topograficzna w neurologii. PZWL, Warszawa.

Dziak A. 1998. Zdrowe dziecko. Kasper, Kraków.

Dziak A., Tayara S. 1996. Jak mieć zdrowe nogi. Kasper, Kraków.

Dziak A., Tayara S. 1998. Bolesny bark. Kasper, Kraków.

Dziak A., Tayara S. 2000. Urazy i uszkodzenia w sporcie. Kasper, Kraków.

Exel W., Dungl W. 1995. Naturalne metody leczenia. Świat Książki, Warszawa.

Feneis M. 1987. Ilustrowany słownik międzynarodowy mianownictwa anatomicznego. PZWL, Warszawa.

Foen Tjoeng Lie. 1995. Tai-Ji-Quan. AWM, Warszawa.

Forsstrom B., Hampson M. 1998. Techniki Alexandra. Rebis, Poznań.

Gałkowski T., Kiwerski J. 1986. Encyklopedyczny słownik rehabilitacji. PZWL, Warszawa.

Ganong W. 1992. Fizjologia lekarska. PZWL, Warszawa.

Garnuszewski Z. 1988. Renesans akupunktury. Sport i Turystyka, Warszawa.

Garrison S.J. 1997. Podstawy rehabilitacji i medycyny fizykalnej. PZWL, Warszawa.

Glaser O., Dalicho W. 1962. Segmentmassage. Veb Georg Thieme, Leipzig.

Gołąb B. 1990. Anatomia czynnościowa ośrodkowego układu nerwowego. PZWL, Warszawa.

Grochmal S. (red.) 1986. Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentrujących. PZWL, Warszawa.

Hamann A. 1982. Massage in Bild und Wort. Veb Verlag Volk und Gesundheit, Berlin.

Ibrahimowa W.S. 1990. Masaż punktowy. Wiedza Powszechna, Warszawa.

Jakimowicz W. 1981. Neurologia kliniczna w zarysie. PZWL, Warszawa.

Jankowiak J. 1974. Masaż leczniczy. PZWL, Warszawa.

Jarmey C., Tindall J. 1998. Akupresura w codziennych dolegliwościach. Delta, Warszawa.

Kahalewai N. 2004. Hawaiian Lomi Lomi, Big Island Massage. Mountain View, Hawai.

Kaltenborn F.M. 1997. Manualne mobilizacje stawów kończyn. Rolewski, Toruń.

Kasperczyk T. 2006. Wady postawy ciała. Kasper, Kraków.

Kasperczyk T. 2007. Meridiany, punkty i recepty chińskie. JET, Kraków.

Kasperczyk T., Fenczyn J. 1996. Podręcznik odnowy psychosomatycznej. PZWL, Warszawa.

Kasperczyk T., Kmak S. 1995. Masaż punktowy i inne metody refleksoterapii. Kasper, Kraków.

Kilar J.Z., Lizis P. 1996. Leczenie ruchem. Kasper, Kraków.

Kirsch R. 1963. Masaż sportowy. PZWL, Warszawa.

Kiwerski J., Kowalski M., Krasuski M. 1997. Schorzenia i urazy kręgosłupa. PZWL, Warszawa.

Konarska I. 1968. Medycyna fizykalna. PZWL, Warszawa.

Konturek S. 1998. Neurofizjologia. UJ, Kraków.

Kozłowski S., Nazar K. 1995. Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. PZWL, Warszawa.

Koźmińska-Kubarska A. 1991. Zarys kosmetyki lekarskiej. PZWL, Warszawa.

Kuan H. 1992. Chiński masaż i akupresura. PZWL, Warszawa.

Kuchta J. 1996. Elektropunktura dla każdego. Infelmark, Gdańsk.

Kuński H. 1999. Zjazdy Naukowe Stowarzyszenia Lekarzy Sportowych.

Lacroix N. 1990. Masaż erotyczny. BGW, Warszawa.

Lewandowski G. 2005. Masaż leczniczy. Annał, Łódź.

Lewandowski G. 2007. Masaż kobiety w ciąży i niemowlęcia. Annał, Łódź.

Lewandowski P. 1997. Samoleczenie metodą BSM. Aries, Warszawa.

Lewit K. 1984. Leczenie manualne zaburzeń czynności narządu ruchu. PZWL, Warszawa.

Lidell L. 1998. Masaż – techniki Wschodu i Zachodu. Delta, Warszawa.

Lohrer H., Karvounidis C. 1995. Sportmassage. Falken, Niedernhausen.

Lundberg P. 2004. Shiatsu. Świat Książki, Warszawa.

Maczaret L.E., Samosiuk Z. 1989. Rukowodstwo po refleksoterapii. Wyższa Szkoła, Kijów.

Maczaret L.E., Samosiuk Z. 1990. Akupunktura i inne metody refleksoterapii. PZWL, Warszawa.

Magiera L. 2007. Historia masażu w zarysie. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L. 2007. Masaż orientalny. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L. 2007. Masaż w kosmetyce i odnowie biologicznej. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L. 2007. Relaksacyjny masaż leczniczy. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L. 2008. Automasaż leczniczy. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L. 2008. Klasyczny masaż leczniczy. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L., Kasperczyk T. 2008. Segmentarny masaż leczniczy. BIO-STYL, Kraków.

Magiera L., Walaszek R. 2006. Masaż sportowy z elementami odnowy biologicznej. BIOSPORT, Kraków.

Malina H. 1996. Wady kończyn dolnych. Kasper, Kraków.

Maxwell-Hudson C. 1995. Masaż aromatoterapeutyczny. L - P I, Warszawa.

Mercati M. 1997. TUI NA. Delta, Warszawa.

Michio Kushi. 1991. Twoja twarz nigdy nie kłamie. Polsimex, Warszawa.

Mika T. 1993. Fizykoterapia. PZWL, Warszawa.

Milanowska K. 1981. Podstawy rehabilitacji ruchowej. Sport i Turystyka, Warszawa.

Mitchell E. 1999. Dobra energia i jej lecznicza moc. Świat Książki, Warszawa.

Monro R. 1998. Joga w pospolitych dolegliwościach. Delta, Warszawa.

Mucha D. 1997. Terapeutyczne mikrosystemy ludzkiego ciała. Terenia, Kraków.

Namikoshi T. 1997. Shiatsu. Ethos, Warszawa.

Naxon A. 1995. Refleksoterapia. Fotobit – Design, Kraków.

Neumann H.D. 1992. Medycyna manualna. PZWL, Warszawa.

Ohashi I. 1997. Co mówi twoje ciało. Comes, Warszawa.

Operacz H. 1997. Leczenie akupunkturą. PZWL, Warszawa.

Orzech J. 2005. Rozwój koncepcji, technik i metod fizjoterapii. Sport i Rehabilitacja, Tarnów.

Parfianowicz L.M. 1998. Terapia uszu metodą Indian Hopi. SŁAW, Puławy.

Pąchalski A., Gawinek M., Walaszek R. 1991. Metody badania narządu ruchu w rehabilitacji klinicznej. AWF, Kraków.

Pąchalski A., Orzech J. 1984. Leksykon rehabilitacji. AWF, Kraków.

Peters I.B. 2002. Kosmetyka. OFI, Warszawa.

Pflugbeil K.J. 1994. Biotopping. PZWL, Warszawa.

Podgórski T. 1990. Masaż klasyczny. ZETDEZET, Warszawa.

Prochowicz Z. 1990. Podstawy masażu leczniczego. PZWL, Warszawa.

Prusiński A. 1990. Podstawy neurologii klinicznej. PZWL, Warszawa.

Raczyński J. 1957. Wspomnienie pośmiertne. Profesor Jan Zaorski. PZWL, Warszawa.

Radecki T. 1978. Fizjologia człowieka z elementami anatomii. AM, Kraków.

Rakowski A. 1998. Kręgosłup w stresie. GWP, Gdańsk.

Riggs A. 2008. Masaż tkanek głębokich. Opolgraf, Opole.

Sadowska-Wróblewska M. 1984. Choroby kręgosłupa w praktyce reumatologicznej. PZWL, Warszawa.

Sadowski B. 1977. Fizjologiczne mechanizmy zachowania. PWN, Warszawa.

Sherwood K. 1993. Czakroterapia. Interlibro, Warszawa.

Sokołow P. 1993. Uzdrawiający masaż japoński Shiatsu. B-P, Warszawa.

Solveborn S.A. 1982. Stretching. Sport i Turystyka, Warszawa.

Stanway A. 1997. Naturalny lekarz domowy. Bis, Warszawa.

Storck U. 1996. Masaż leczniczy. PZWL, Warszawa.

Straburzyński G., Straburzyńska-Lupa A. 1997. Medycyna fizykalna. PZWL, Warszawa.

Sułkowska M.B. 1997. MA-URI. Sułkowski, Warszawa.

Śródka A. (red.). 1991. Biogramy uczonych polskich. Ossolineum, Wrocław.

Szczeklik E. 1968. Choroby wewnętrzne. PZWL, Warszawa.

Szczęśniewski M. 1991. Podstawy akupunktury. ZWMN, Koszalin.

Szczotka P. 2004. Integracyjny masaż Bodywork. BODYWORK, Poznań.

Szczotka P., Mikuła E. 1998. Współczesny masaż. BODYWORK, Poznań.

Szczotka P., Mikuła E. 2007. Masaż twarzy. BODYWORK, Poznań.

Szprynger J., Sozańska G. 1999. Neuromechanika i neuromobilizacje. Czelej, Lublin.

Talik H., Talik W. 1996. O leczeniu bańkami. Ujsoły.

Thie J.F. 1989. Dotyk dla zdrowia. Sport i Turystyka, Warszawa.

Thomas S. 1998. Masaż w pospolitych dolegliwościach. Delta, Warszawa.

Tidy N. 1965. Ćwiczenia poprawcze i masaż leczniczy. PZWL, Warszawa.

Traczyk W.Z. 1992. Fizjologia człowieka w zarysie. PZWL, Warszawa.

Trevelyan J., Booth B. 1998. Medycyna niekonwencjonalna. PZWL, Warszawa.

Tylman D., Dziak A. 1987. Traumatologia narządu ruchu. PZWL, Warszawa.

Walaszek R. (red.) 2006. Masaż z elementami rehabilitacji. REHMED, Kraków.

Walaszek R., Kasperczyk T., Magiera L. 2008. Diagnostyka w kinezyterapii i masażu. BIOSPORT, Kraków.

Weiss M., Zembaty A. 1983. Fizjoterapia. PZWL, Warszawa.

Wellman J., Wormer E. 1998. Hormony. Diogenes, Warszawa.

Worgalik W.G., Wjazmiańsaki E.S. 1964. Zarys chińskiej medycyny. PZWL, Warszawa.

Worsley J.R. 1986. Rozmowy o akupunkturze. KAW, Katowice.

Zborowski A. 1994. Masaż klasyczny. AZ, Kraków.

Zborowski A. 1994. Masaż segmentarny. AZ, Kraków.

Zborowski A. 1995. Drenaż limfatyczny. AZ, Kraków.

Zborowski A. 1998. Masaż w wybranych jednostkach chorobowych, cz. I, II, III AZ, Kraków.

Żuk T., Dziak A., Gusta A. 1983. Podstawy ortopedii. PZWL, Warszawa.

Żyluk A. 2000. Algodystrofia kończyny górnej. Kasper, Kraków.


  

 

Warto wiedzieć

INFO REGIONALNE

Partnerzy

Bio-Relax Habys Wyższa Szkoła Edukacji i Terapii