Technika wałkowania
Technika wałkowania (wałkowanie): kompilacja głaskania, rozcierania posuwistego i ugniatania, głównie zaliczana jest do odmiany ugniatania, ze względu na swoją złożoność i efektywność, niekiedy podawana jako szósta technika główna masażu klasycznego. Stosowana w masażu klasycznym, segmentarnym i sportowym ramienia i uda (niekiedy przedramienia i podudzia) oraz palców. Wałkowanie wykonuje się stronami dłoniowymi obu rąk, które należy ułożyć poprzecznie do osi długiej (np. ramienia), jedną rękę od dołu, a drugą od góry, na wysokości stawu łokciowego. Ruch wałkowania odbywa się poprzecznie, przy równoczesnym przesuwaniu rąk w górę. Wałkowanie szybkie i energiczne wpływa pobudzająco na tkanki, a spokojne i powolne działa rozluźniająco.
Źródło:
Leszek Magiera. Leksykon masażu i terminów komplementarnych. 2001.
Informacja o śmierci Leszka Magiery W związku ze śmiercią właściciela strony Leszka Magiery, nie pojawiają się na niej nowe treści czytaj więcej ZMIANA W DYSTRYBUCJI KSIĄŻEK WYDAWNICTWA BIO-STY ... Z dniem 1 października 2021 roku Oficjalnym i wyłącznym dystrybutorem książek wydawnictwa BIO-STYL i REHMED na terenie Polski zostaje firma Med Store z siedzibą w Krakowie. ... czytaj więcej 02 Fizjologia zjawisk biologicznych zachodzących ... Fizjologia zjawisk biologicznych zachodzących pod wpływem sprężystego odkształcania tkanek czytaj więcej 01 Fizjologia zjawisk biologicznych zachodzących ... Fizjologia zjawisk biologicznych zachodzących pod wpływem sprężystego odkształcania tkanek czytaj więcej |
Firma wydawnicza Bio- styl przedstawia ofertę książek z zakresu masażu. Wszystkie książki posiadają recenzje. Zapraszamy do księgarni w całej Polsce i księgarni inter ... czytaj więcej W Leksykonie masażu została opisana firma wydawnicza Bio-Styl Leszek Magiera czytaj więcej |